Smarta kommunikationslösningar skyddar det som inte kan skydda sig själv

Internet of Things kan göra våra liv enklare. Vi har nu möjlighet att alltid och i realtid ha massvis med resurser bara ett knapptryck bort. Utan att överdriva skapar detta också en hotbild.

Förr var hackare begränsade till att attackera datorer i hem och kontor, men med det otroligt stora antal enheter som nu är uppkopplade till internet öppnas helt nya möjligheter för de individer som använder IoT i mörkare syften.

Framtiden beror på avvärja attacker

Det finns ett antal exempel på hur IoT-enheter har använts på ett skadligt sätt, men 2016 års DDoS-attack på Dyn, en stor DNS-leverantör, sticker ut.

I Dyn-attacken lyckades hackare ta kontroll över tusentals kameror och DVR-enheter för att starta en massiv DDoS-attack som omedelbart påverkade många stora webbplatser, inklusive Twitter, Netflix, Spotify, PayPal och Amazon.

Framtiden för IoT är beroende av vår förmåga att se till att attacker som det som drabbade Dyn är omöjliga och att, om de ändå inträffar, konsekvenserna är begränsade.

De flesta uppkopplade enheter har inte de resurser som krävs för att göra dem säkra, vilket innebär att kommunikationslösningen måste ge dem den säkerhet de behöver. Så hur gör vi för att skydda dem som inte kan skydda sig själva?

En lugn och säker lagun

Skulle vi kunna lösa det genom att skapa en trygg zon där enheter kan kommunicera, separerade från stormen som rasar på internet?

Genom att placera IoT-säkerheten i kommunikationslagret säkrar vi också utkanterna i molnen. Vi skapar en lugn miljö där våra enheter kan kommunicera fritt, utan risk för störningar från utsidan.

Med denna syn på säkerhet kan högpresterande lösningar som är flexibla, skalbara och har hög tillgänglighet erbjudas.

Säkerheten måste integreras i kärnan

Det är också viktigt att leverantörerna av kommunikationstjänster har ett tätt samarbete med stora aktörer inom säkerhetsbranschen samt inom IoT:s ekosystem.

Leverantörer av kommunikation och säkerhet för IoT behöver också bli smartare. Smarta verktyg för kognitiv analys av dataströmmar (strömmarna, inte själva datan) behöver också läggas till.

Vad som tidigare var science fiction har delvis förvandlats till verklighet. Vi är uppkopplade, vi delar information, vi automatiserar funktioner. Men ny teknik kommer alltid med nya, och mycket verkliga, säkerhetshot. Säkerhet måste övergå från att vara en eftertanke, något som läggs till på en enhet, till något som är integrerat in i dess kärna. En naturlig del av lösningen.

Se till att riktade hot blockeras från de enheter de riktar in sig på. Lämna dem inte sårbara på internet, skapa den trygga zonen och koppla av.

Per Christian Foss

Business Manager

Per Christian har 7 års erfarenhet av området Sakernas Internet (Internet of Things), inom affärsutveckling, försäljning och produktledning. Han har ett stort engagemang för IoT, för hur man genom att koppla enheter till internet kan nå stora fördelar för företag, för enskilda individer och för samhället som helhet. Per Christian har arbetat med en lång rad vertikaler inom IoT, såsom uppkopplade bilar, smarta hem, säkerhetslösningar och självkörande bussar.