När stängs 2G och 3G näten ner i Sverige?

Vanliga frågor och svar kring nedstängningen av 2G och 3G näten.

I takt med att konsumenternas behov förändras och går mot mer data och högre hastigheter flyttas trafiken från 2G och 3G över till 4G. Med anledning av detta planerar operatörerna att stänga ner äldre nät för att kunna återanvända sitt spektrum till 4G och i förlängningen även 5G.

Nedan ger vi svar på några vanliga frågor. Här hittar du mer information om nedstängningen av 2G och 3G och hur det påverkar din verksamhet.

Vilket mobilnät släcks först?

Telia har påbörjat sin utfasning av 3G-nätet i Sverige, med ambition att vara klara 2023. De planerar en utfasning och nedstängning av 2G under 2025.

Det mest sannolika är att övriga operatörer följer samma ordning och stänger ner sina 3G-nät först. Så har det sett ut i de flesta länder där man har påbörjat nedstängningen och det beror på att 3G fyller en begränsad funktion när vi har både 2G och 4G. 2G-nätet används nämligen i större utsträckning för IOT och fyller fortfarande ett behov för Machine-to-machine (M2M) som inte är i behov av stora datamängder. Nyare M2M produkter som kommer ut på marknaden har i allt större utsträckning stöd för 4G istället.

När stängs 2G- och 3G-näten?

Telia planerar att stänga ner 3G-nätet 2023 och 2G-nätet 2025.

Man bör vara förberedd på liknande tidsplaner från andra operatörer. Licenserna från PTS för GSM (2G) går ut 2025, så det är osannolikt att någon annan operatör kommer stänga ner sitt 2G-nät i Sverige innan dess. Men exakt hur länge 2G- och 3G-näten lever kvar i Sverige kommer sannolikt variera beroende på operatör och läge.

Ett flertal länder runt om i världen har kommit längre än Sverige och har redan stängt ner sina 2G och 3G nät till förmån för 4G.

Vad betyder detta för mig?

Om du har en terminal för ditt larmsystem som saknar stöd för 4G, behöver denna terminal bytas ut mot en ny. Vi rekommenderar att du redan nu kontaktar AddSecure för att göra en plan för din migration.

Kontaka oss för en konsultation