blogg

Vad är ett fordonskamerasystem?

Vad är ett fordonskamerasystem?

När det ursprungligen utvecklades var ett fordonskamerasystem helt enkelt en kamera monterad på ett fordons instrumentbräda, vilket gjorde det möjligt för det att registrera vägen framför. Dess tidigaste tillämpningar centrerades kring försäkringskrav – med hjälp av registrerade data för att fastställa fel i en olycka.

Men nuförtiden kan fordonskamerasystem vara mycket mer sofistikerade och ha ett bredare utbud av funktioner och fördelar. Ett heltäckande system består av ett anslutet system med mjukvara och hårdvara som företag använder för att minimera risker och förbättra förarens säkerhet. Ett ”system” kan fortfarande vara en enda framåtvänd ”dashcam”, eller så kan det bestå av flera kameror monterade både utanför och inuti ett fordon.

Kamerorna kan installeras för att filma insidan av lastutrymmen, monteras på instrumentbrädor eller fästas på fordonets exteriör. De är anslutna till olika typer av applikationer, vilket ger flera fördelar:

 • Granska incidenter
 • Stödja förarutbildning
 • Övervaka förarens körbeteende
 • Spåra säkerhetsförbättringar över tid
 • Förbättra trafiksäkerheten
 • Hantera falska ersättningsanspråk
 • Minskar risken för fordonsskador
 • Minska försäkringskostnaderna
 • Varumärkesförbättring

Olika typer av fordonskamerasystem

Det finns många populära kamerasystem som är framtagna för användning av enstaka fordon – vanligtvis privata fordon. Dessa har dock begränsad funktionalitet och är inte idealiska för kommersiella flottor. De använder vanligtvis ett minneskort som måste tas bort manuellt för att ladda ner film.

Fordonskamerasystem för kommersiella flottor är oftast mer mångsidiga och robusta. De inkluderar vanligtvis möjlighet att bygga ut med flera kameror. AddSecures system, RoadView, använder molnteknik för att ge omedelbar dataåtkomst så att filmerna kan ses på distans direkt efter en incident. De ansluter via 4G och en telematikenhet som identifierar och registrerar säkerhetsrelaterade händelser, som överhastighet och kraftiga inbromsningar. Dessa mer sofistikerade system laddar automatiskt upp videomaterial till molnet, vilket gör det enkelt för transportledningen att granska säkerhetsrelaterade händelser effektivt.

Det finns otaliga typer av fordonskamerasystem för kommersiella flottor.

Framåtriktade dashcams

Dessa är designade för att fånga kollisioner eller ”nästan-olyckor”. De är monterade på instrumentpanelen eller vindrutan och har en enda lins som är vänd mot vägen framför.

Tvåvägs dashcams

Dessa monteras på liknande sätt för att vara vända framåt, men de har en extra lins som fångar aktivitet i hytten. Detta gör dem idealiska för att identifiera körbeteende och är särskilt användbara under förarutbildningen. Dubbla kameror tjänar också syftet att befria förare från skuld genom att visa hur uppmärksamma de är vid tidpunkten för en incident.

Exteriöra kameror

Dessa är monterade på utsidan av fordonet och kan erbjuda en 360° vy. Typiska applikationer inkluderar att identifiera incidenter med ”sidosvepning” från andra fordon och befria förare från skuld, där så är lämpligt.

Backkameror

Backupkameror är en typ av exteriörkamera och de är monterade på baksidan av fordonet och registrerar vägen bakom. Deras huvudsakliga funktioner är att

 • hjälpa till vid backningsmanövrar
 • identifiera fel vid påkörning bakifrån

Interiörkameror

Dessa är monterade på olika platser i fordonet eller trailern. De hjälper till att stödja passagerarsäkerhet och lastsäkerhet.

 

Vilka är de viktigaste egenskaperna hos ett fordonskamerasystem?

När du väljer att investera i ett fordonskamerasystem bör du överväga följande funktioner :

HD-videokvalitet

Hög videokvalitet är viktigt för korrekt granskning av videomaterial. Du behöver en kamera med vidvinkelobjektiv för att ge dig ett brett synfält, samt ett högt dynamiskt omfång (HDR), helst 1080p eller full HD – särskilt viktigt om du behöver kunna enkelt läsa registreringsskyltar och identifiera om en förare har ögonen öppna eller stängda.

Integrerad artificiell intelligens

AI-aktiverade kameror analyserar vägen och förarens beteende i realtid, vilket möjliggör proaktiv upptäckt av farliga körvanor, som distraherad körning och köra för nära fordonet framför. De kan också varna förare för en förestående kollision.

Internetanslutning

Om din kamera inte är ansluten till internet måste du manuellt hämta bilder från fordonet innan de skrivs över. Internetanslutna kameror laddar automatiskt upp säkerhetsrelaterade händelsefilmer till molnet, vilket ger dig tillgång i realtid för coachning eller friskrivning från ersättningsanspråk. Denna bekväma fjärråtkomst till filmer kan vara till hjälp för att undersöka falska påståenden eller samtal från allmänheten.

Automatisk upptäckt av hårda inbromsningar/svängar

En fordonskamera har oftast en inbyggd accelerometer och G-sensor (för rörelsedetektering) och GPS-spårning. Detta möjliggör detektering av säkerhetsrelaterade händelser, såsom skarpa svängar och överdriven bromsning, samt kollisioner. Systemet laddar automatiskt upp bilder från före och efter incidenten så att dina medarbetare kan se dem.

Röstcoachning i hytten

Kameror i toppklass har en inbyggd högtalare som spelar upp meddelanden i hytten för ovanliga händelser som den upptäcker. Detta kan vara upplåsta säkerhetsbälten, fortkörning eller hårda inbromsningar. Systemet uppmärksammar förare på potentiellt osäkert beteende i realtid och har visat sig förbättra förarens beteende och minska antalet olyckor.

Kameror som klarar svagt ljus eller mörkerseende

Dessa är designade för nattbruk. De har High Dynamic Range (HDR) och infraröd LED för att säkerställa att nattbilder är tydliga.

Enkel installation

Med en flotta på dussintals eller till och med tusentals fordon är enkel installation av ditt fordons kamerasystem viktigt.

Mobilapp för förare och fordonsansvariga

Ditt fordons kamerasystem kan vara utrustat med en smartphone-app. Detta kommer att göra det möjligt för säkerhetsansvariga att enkelt komma åt bilder när som helst, vilket gör det enkelt att skicka bilder till förare, poliser eller försäkringsbedömare.

 

Som Europas ledande leverantör av molnbaserad videotelematik tänjer vi ständigt på innovativa gränser. Skydda din flotta mot falska ersättningskrav. Minska antalet incidenter och förbättra körbeteendet med våra integrerade fordonskamerasystem.

Boka en demo!