Minska dina bränslekostnader genom optimerat förarbeteende

Såhär påverkar dina förares körbeteende företagets lönsamhet

Dina förares körbeteende avgör flera saker:

 • Deras egna säkerhet
 • Andra trafikanters säkerhet
 • Dina kostnader för underhåll av fordon
 • Dina försäkringspremier

Men det finns en annan ofta förbisedd orsak att se till att dina förare har en hög kompetensnivå: bränslekostnaderna. 2022 är denna orsak mer aktuell än någonsin. Under de senaste 20 månaderna har Europas bränslepriser stigit med ungefär 40% och nått nya rekordnivåer.

Genom att förbättra dina förares körbeteende och att uppmuntra dem att köra på energieffektivt sätt kan du minska företagets bränsleförbrukning med minst 25 procent. En ytterligare positiv effekt av detta är att det minskar företagets koldioxidutsläpp.

Men vad innebär det egentligen att köra på ett energieffektivt sätt? Några saker som är bra att träna dina förare att göra är att:

 • Framföra fordonet i dess optimala hastighet – att känna sitt fordon och – vid lämpliga tillfällen – använda cruise control.
 • Bromsa försiktigt – planera körningen så att inbromsar sker gradvis.
 • Minska tomgångskörningen – uppmuntra förare att stänga av motorn om de står still i över en minut.
 • Planera sina rutter på ett effektivt sätt.
 • Vara medvetna om de aktuella trafikförhållandena och redo att justera sina rutter efter dem.

Men ett förbättrat körbeteende är bara hälften. Du behöver även implementera övervakning av körbeteendet. AddSecure inkluderar all den teknologi du behöver för att se till att din investering i att rekrytera och träna dina förare verkligen lönar sig när det gäller att spara bränsle.

Oavsett hur stor eller liten din flotta är finns det effektiva åtgärder som snabbt kan hjälpa dig att minska dina bränslekostnader.

Utbilda dina förare

Det viktigaste steget är att utbilda dina förare inom sparsam körning. Dessvärre räcker det inte med att göra det en gång. Utbildningen behöver vara strukturerad och upprepas regelbundet så att en sparsam körstil blir en vana.

Ett sätt att motivera dina förare att köra mer sparsamt är att göra det till en tävling. Du kan till exempel introducera modeller som belönar de bästa förarna och sätta upp mål och rankingar inom sparsam körning.

Och det är ett misstag att se förarutbildningar som en utgift. Tänk på det som en god investering som sparar pengar istället. Dessutom gör denna approach att ditt företag får ett bra rykte och drar till sig nya förare.

6 tips för bränslesnålare körning

 1. Kör långsammare och defensivare
  Fortkörning ökar bränsleförbrukningen och leder till en sämre bränsleekonomi. Orsaken är det motstånd som sker i hjulen och luften. Olika typer av fordon når en optimal bränsleekonomi vid olika hastigheter, men den brukar börja bli rejält mycket sämre vid hastigheter över 80 kilometer i timmen. En hastighetsminskning på bara 10 km/h kan förbättra bränsleekonomin med hela 15%. Det är också viktigt att undvika kraftiga inbromsningar. En kontrollerad hastighet och en planerad körning kan innebära rejäla bränslebesparingar.
 2. Ge dina förare individuell feedback
  För förarna är det inte självklart vad som leder till bränslebesparingar. Men du kan använda ett system för att ge feedback direkt i fordonet. Ett exempel på ett sådant system är AddSecures ADAS kit, som kan förbättra bränsleekonomin med så mycket som 11%.
 3. Lämna inte motorn på tomgång när fordonet står still
  Tomgång har en mycket stor påverkan på bränsleförbrukningen och koldioxidutsläppen. Utbilda dina förare att stänga av fordonets motor om det står still i över 60 sekunder.
 4. Optimera rutterna
  Välplanerade rutter kan spara mycket tid, bränsle och pengar. Därför är det viktigt att hålla mjukvaran som planerar rutterna uppdaterad, samt att ta hänsyn till den aktuella trafiksituationen.
 5. Kontrollera däcktrycket
  Slitna eller inte helt fyllda däck kan göra stor skillnad för bränsleförbrukningen. Uppmuntra dina medarbetare att regelbundet kontrollera sina fordons däcktryck och däckens skick.
 6. Underhåll dina fordon regelbundet
  Regelbunden service och regelbundet underhåll kan ha stor påverkan på bränslekostnaderna. En motor som går smidigt och effektivt kommer nästan alltid att förbruka mindre bränsle än en som är i sämre skick.

Faktum är att det går att vända på detta scenario; bränsleförbrukningen kan faktiskt vara något som indikerar ett fordons skick. Finns det fordon i din flotta som har hög eller onormal bränsleförbrukning? Det kan vara ett tecken på att allt inte är som det ska med motorn.

Minska företagets bränslekostnader med Driver Performance Solutions

Det allra bästa sättet att förbättra dina förares körbeteende är att ge dem det de behöver för att köra försiktigare.

AddSecures förarsystem ADAS Kit är ett omfattande varningssystem som är utformat för att övervaka komplexa trafiksituationer och förarens körbeteende i hytten för att hjälpa till att undvika olyckor. Mjukvaran hjälper också förare att vara medvetna om sin bränsleförbrukning.

Här är några av ADAS funktioner och fördelar:

 • Framåtriktad kamera i 1080p-kvalitet
 • Ansiktsigenkänningssystem för förare
 • Föraren blir medveten om eventuella faror på systemets display i form av notifikationer
 • Förbättrar dina förares säkerheter och minskar risken för dyra incidenter
 • Den insamlade informationen kan användas tillsammans med ett AddSecure-system för att skapa en säker, intern datasamling som du kan komma åt från dina enheter
 • Tillhandahåller många olika varningar till föraren och operatorn, inklusive trötthet, distraktion, filavvikelser, kollision, avståndsövervakning, gångtrafikanter och annat
 • Idealt att använda tillsammans med AddSecures FHD 1080p

Klicka här för en gratis demo redan idag!

AddSecure är ligger i framkant när det gäller lösningar inom förarbeteende. Vi är Europas ledande leverantör av förarbeteendeteknologi.

Håll dina förare och andra i trafiken säkra. Minimera dina bränslekostnader och koldioxidutsläpp.