Så väljer du rätt kamerasystem för dina fordon – 5 vanliga frågor

Är du trött på att behöva nöja dig med delat ansvar när det inte finns några ögonvittnen? Vill du minska olycksfrekvensen och främja säkrare körning? Förutom att skydda mot försäkringsbedrägerier och vara ett verktyg för att förbättra förarnas beteende kan installation av ett kamerasystem ge företaget ett antal andra fördelar. Men att hitta rätt kamerasystem för din fordonsflotta beror helt på hur fordonskamerasystemet behöver fungera för dig.

För att hjälpa till med beslutsprocessen har vi sammanställt en lista med 5 viktiga frågor du behöver ställa för att hjälpa till att välja rätt kamerasystem till din fordonsflotta: 

1. Hur många kameror behöver jag per fordon? 

Kamerasystem kan variera från en enkel, framåtvänd dashcam till mer komplexa flerkameralösningar med 360-graderstäckning både inuti och utanför fordonet. Antalet kameror du behöver per fordon beror helt på vad du vill kunna se. Om det bara handlar om att du vill ha något billigt och enkelt att installera för att spela in olyckor är en dashcam med SD-kort det bästa alternativet. (Dessa är allmänt tillgängliga för både privatpersoner och företag och kan köpas från exempelvis Amazon.) Naturligtvis varierar funktionaliteten och kvaliteten på dessa. Du kan få allt från enkla kameror med SD-kort till mer robusta 3G-/4G-baserade dashcams. Men tänk på att alla olyckor som sker på sidorna eller baksidan av fordonet inte kommer att fångas på filmen. 

Flerkamerasystem kan å andra sidan ha allt från två kameror till tjugo! Dessa kopplas in av ett proffs och har ofta olika kameraalternativ för att passa olika positioner, dvs. en kupolkamera på fordonets tak som ger 360-graderstäckning eller en sidokamera som kan monteras på lastbilens sidobackspeglar. De ger inte bara full täckning av fordonet i händelse av en olycka, de kan även användas för kameraövervakning för att säkerställa korrekta förfaranden på plats eller förhindra att fordonets last stjäls. 

2. Hur kommer jag åt filmerna från kameran? 

Beroende på vilket fordonskamerasystem du väljer kan processen för att komma åt filmer variera. Med allt från enkla dashcams med SD-kort till mer omfattande 3G-/4G- och Wifi-system finns det ett brett utbud av fordonskamerasystem, med olika tillgänglighetsnivåer. De två huvudsakliga sätten för att få åtkomst till filmerna är att kopiera filmerna manuellt eller att fjärransluta till kamerorna. 

Kamerasystem som endast använder hårddiskenheter som exempelvis SD eller MDVR för lagring kräver att användaren har åtkomst till hårdvaran i fordonet för att kopiera filmerna direkt från kameran. Denna process kan fungera bra för transportföretag med ett fåtal fordon som återvänder till depån varje dag, men eftersom det kräver att ägaren reser till fordonet för att hämta filmerna innan de skrivs över så är processen tidskrävande. Tänk också på att system med manuell kopiering ofta kan manipuleras, eftersom minneskort är relativt lätta att komma åt och ta bort. Så även om kameror med manuell kopiering av filmerna är enkla och ofta billigare, innebär risken att filmer går förlorade eller enkelt kan manipuleras att system med manuell kopiering kanske inte är lämpliga för alla typer av fordonsflottor. 

Kameror med fjärråtkomst – där kamerans filmer kan nås via en trådlös internetuppkoppling – tenderar däremot att vara ett bättre alternativ för många transportföretag vars fordon är borta från depån i flera dagar, eller veckor, åt gången. Den viktigaste fördelen med ett fordonskamerasystem med fjärråtkomstfunktioner är möjligheten att komma åt filmer från kamerasystemet när som helst, oavsett fordonets plats. Bara några sekunder efter att en olycka inträffat kan du titta på och ladda ned filmen utan att behöva lämna skrivbordet. Det är dock viktigt att notera att kameror med fjärråtkomstfunktioner innebär högre kostnader, främst på grund av dataavgifter för nedladdning och livestreaming. Dessa 3G-/4G- och Wifi-baserade kamerasystem har fortfarande inbyggd lagring. med allt från ett enda SD-kort till betydligt större DVR-hårddiskar. 

3. Hur länge sparas filmer från kamerorna? 

”Hur lång är en bit snöre?” Varje kameraleverantör på marknaden kommer att ge dig olika siffror och tider för hur länge deras system sparar inspelade filmer. Men det finns några generella tumregler… 

Alla kameralagringssystem behåller dina filmer under en viss tid innan de får slut på lagringsutrymme och börjar skriva över de gamla filmerna. Hur lång tid du har på dig innan filmerna skrivs över beror helt enkelt på lagringsutrymmets storlek. 

Fordonskamerasystem med SD-kort tenderar att ha den minsta lagringskapaciteten. Beroende på storleken på SD-kortet kan den tid du har på dig innan filmerna skrivs över variera från ett par timmar till ett par dagar. Precis som med de SD-baserade systemen så är MDVR-lagring också beroende av hårddiskens storlek och antalet kameror som används på fordonet. Ett 2TB MDVR-system med två kameror kommer att kunna lagra filmer i upp till 3 månader, men ett system med åtta kameror och samma lagringsutrymme kommer självklart att ha kortare lagringstider. På grund av dessa möjligheter till anpassningar tenderar MDVR-system att lagra filmer i allt från två veckor upp till tre månader. 

4. Hur vet jag om kamerasystemet har spelat in några incidenter? 

Incidentrapporteringsprocessen kan ibland vara frustrerande och tröttsam. Från falska påståenden till tydliga bevis – dina kameror finns där för att förenkla processen. Men hur vet du om ditt fordon har varit med om en olycka? Överlåter du till dina förare att berätta om de klippte en bil? Eller väntar du på att allmänheten rapporterar en incident? 

De flesta högkvalitativa fordonskamerasystem är nu utrustade med g-kraft-sensorer som kan upptäcka vad som helst – allt från att föraren rundar ett hörn i för hög hastighet till en frontalkrock. På så sätt kan du konfigurera automatiska incidentaviseringar som utlöses av g-kraft-händelser. Du kan ställa in så att aviseringarna skickas till flera kontakter samtidigt, från ägare till försäkringsbolag. Fördelarna med denna funktion inkluderar skadeanmälan (FNOL, First Notification of Loss) till ditt försäkringsbolag, vilket påskyndar skaderegleringsprocessen (vilket resulterar i lägre kostnader). 

Vissa leverantörer på marknaden kan även tillhandahålla en ”hanterad tjänst”, där en person eller ett team finns där för att hjälpa till att hitta och ladda ned filmer för din räkning. En hanterad tjänst är inte en nödvändig kostnad för alla företag, men om du har en stor fordonsflotta kan hanteringen av stora mängder film lätt bli tidskrävande. 

5. Hur lång garanti har kamerasystemet? 

Föreställ dig att du får ett samtal från en person ur allmänheten som anklagar din förare för att ha kört in i dennes bil för några dagar sedan. Du går för att hämta filmerna bara för att upptäcka att kameran inte har fungerat på över en vecka! Du kan förhindra att detta inträffar genom att utföra regelbundna hälsokontroller eller använda den hanterade tjänsten för att utföra hälsokontrollerna för dina fordon. Dessa kan endast utföras på fordonskamerasystem med internetuppkoppling, så att du kan logga in och klicka dig igenom för att säkerställa att alla kameror strömmar och videokvaliteten är hög och inte störs av något. 

Även om du hoppas att systemet aldrig kommer att ha några problem, kan tekniken strula då och då Men det är inte alla leverantörer av fordonskamerasystem som ger dig en garanti. Det är viktigt att fråga alla potentiella leverantörer vad de har för garantipolicyer. 

Alla AddSecure-kamerasystem har full garanti under hela kontraktets längd, så att du kan sova lugnt om nätterna.